Znamy osobiście dostawców naszych produktów zatem są one dostarczane tylko ze sprawdzonych źródeł. Oferujemy m.in. dietę wegetariańską, bezglutenową czy bezmleczną.
Przykładowe tygodniowe menu
poniedziałek
śniadanie: owsianka z cynamonem i jabłkiem na wodzie + dodatki (mleko, mleczko roślinne, pestki słonecznika), papryka do chrupania, herbatka rooibos
II śniadanie: sałatka owocowa – melon, śliwka
obiad: pure z ziemniaków i pasternaku, klopsiki z indyka w delikatnym sosie szałwiowym z tartą marchewką, kiszone ogórki, (w wersji wegańskiej pulpeciki z brązowego ryżu z suszonymi pomidorkami), kompot korzenny z gruszek
podwieczorek: zupka krem z kabaczka i pomidorów + do wyboru grzanki pełnoziarniste z ziołami, czarnuszka, natka pietruszki
wtorek
śniadanie: kasza jaglana na sypko z żurawiną i orzechami + śmietana/śmietanka kokosowa, pestki dyni, marchew w słupkach, napar z hibiskusa
II śniadanie: marchew czarna w słupkach, jabłka
obiad: makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym z marchewką i papryką + pestki słonecznika, sezam, świeża kolendra, herbatka owocowa, budyń jaglany z owocami
podwieczorek: zupa ogórkowa z koperkiem + paluch żytni z ziołami
środa
śniadanie: pasta jajeczna z dymką, pieczeń ze schabu w majeranku, pieczywo razowe, sałata, ogórki, rzodkiew w słupkach do chrupania, herbatka koperkowa
II śniadanie: kalarepka
obiad: kasza z gryki niepalonej, sos mięsny z marchewką, sałatka z kiszonych ogórków z oliwą + szczypior, herbatka z kardamonem, kisiel śliwkowy
podwieczorek: korzenna zupa pomidorowa z marchewką i brązowym ryżem + natka, sezam
czwartek
śniadanie: placuszki z pełnoziarnistej mąki owsianej z jabłkiem + konfitura z porzeczek, plastry kalarepki, herbatka z dzikiej róży
II śniadanie: świeżo wyciskany sok jabłko-burak-marchewka
obiad: łosoś na parze, ziemniaki, sałatka z brokułów i pomidorków koktajlowych + koperek, pestki słonecznika, ciasteczko zbożowe, napar z lipy ze skórką pomarańczową
podwieczorek: krupnik z kaszą jaglaną + świeży cząber
piątek
śniadanie: jabłko zapiekane z kaszą jaglaną i bakaliami + śmietana/śmietanka kokosowa, herbatka rumiankowa
II śniadanie: jabłka
obiad: potrawka z indyka z ryżem i kukurydzą, surówka z selera z rodzynkami i koperkiem, napar z melisy, ciasto korzenne
podwieczorek: rosół z makaronem gryczanym + natka
Przykładowy jadłospis uwzględnia dietę bezglutenową, bezmleczną.
Możliwa jest także opcja wegetariańska oraz inne diety eliminacyjne.
Kaloryczność posiłków jest nieco wyższa niż standardowo ze względu na przewidywane większe straty. energetyczne przy przebywaniu przez większą część dnia na świeżym powietrzu. Powyższy jadłospis jest przygotowany na wczesną jesień.
9.00 – 9.30 śniadanie
około 11.00 II śniadanie
12.30 – 13.00 obiad
15.30 – 16.00 podwieczorek
Staramy się rozwijać dziecięcą samodzielność, dlatego przedszkolaki samodzielnie nakrywają do stołu oraz sprzątają po posiłkach.