Posiłki

PRZEDSZKOLE POSIADA WŁASNĄ KUCHNIĘ. PRZYGOTOWYWANE TAM POSIŁKI DOSTOSOWANE SĄ DO INDYWIDUALNYCH POTRZEB WYCHOWANKÓW.

Znamy osobiście dostawców naszych produktów zatem są one dostarczane tylko ze sprawdzonych źródeł. Oferujemy m.in. dietę wegetariańską, bezglutenową czy bezmleczną.

 

Przykładowe tygodniowe menu

poniedziałek

śniadanie: owsianka z cynamonem i jabłkiem na wodzie + dodatki (mleko, mleczko roślinne, pestki słonecznika), papryka do chrupania, herbatka rooibos

II śniadanie: sałatka owocowa – melon, śliwka

obiad: pure z ziemniaków i pasternaku, klopsiki z indyka w delikatnym sosie szałwiowym z tartą marchewką, kiszone ogórki, (w wersji wegańskiej pulpeciki z brązowego ryżu z suszonymi pomidorkami), kompot korzenny z gruszek

podwieczorek: zupka krem z kabaczka i pomidorów + do wyboru grzanki pełnoziarniste z ziołami, czarnuszka, natka pietruszki

wtorek

śniadanie: kasza jaglana na sypko z żurawiną i orzechami + śmietana/śmietanka kokosowa, pestki dyni, marchew w słupkach, napar z hibiskusa

II śniadanie: marchew czarna w słupkach, jabłka

obiad: makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym z marchewką i papryką + pestki słonecznika, sezam, świeża kolendra, herbatka owocowa, budyń jaglany z owocami

podwieczorek: zupa ogórkowa z koperkiem + paluch żytni z ziołami

środa

śniadanie: pasta jajeczna z dymką, pieczeń ze schabu w majeranku, pieczywo razowe, sałata, ogórki, rzodkiew w słupkach do chrupania, herbatka koperkowa

II śniadanie: kalarepka

obiad: kasza z gryki niepalonej, sos mięsny z marchewką, sałatka z kiszonych ogórków z oliwą + szczypior, herbatka z kardamonem, kisiel śliwkowy

podwieczorek: korzenna zupa pomidorowa z marchewką i brązowym ryżem + natka, sezam

czwartek

śniadanie: placuszki z pełnoziarnistej mąki owsianej z jabłkiem + konfitura z porzeczek, plastry kalarepki, herbatka z dzikiej róży

II śniadanie: świeżo wyciskany sok jabłko-burak-marchewka

obiad: łosoś na parze, ziemniaki, sałatka z brokułów i pomidorków koktajlowych + koperek, pestki słonecznika, ciasteczko zbożowe, napar z lipy ze skórką pomarańczową

podwieczorek: krupnik z kaszą jaglaną + świeży cząber

piątek

śniadanie: jabłko zapiekane z kaszą jaglaną i bakaliami + śmietana/śmietanka kokosowa, herbatka rumiankowa

II śniadanie: jabłka

obiad: potrawka z indyka z ryżem i kukurydzą, surówka z selera z rodzynkami i koperkiem, napar z melisy, ciasto korzenne

podwieczorek: rosół z makaronem gryczanym + natka

 

Przykładowy jadłospis uwzględnia dietę bezglutenową, bezmleczną.

Możliwa jest także opcja wegetariańska oraz inne diety eliminacyjne.

Kaloryczność posiłków jest nieco wyższa niż standardowo ze względu na przewidywane większe straty. energetyczne przy przebywaniu przez większą część dnia na świeżym powietrzu. Powyższy jadłospis jest przygotowany na wczesną jesień.

 

W NASZYM PRZEDSZKOLU OBOWIĄZUJE
NASTĘPUJĄCA ORGANIZACJA
POSIŁKÓW:

9.00 – 9.30 śniadanie
około 11.00 II śniadanie
12.30 – 13.00 obiad
15.30 – 16.00 podwieczorek

Staramy się rozwijać dziecięcą samodzielność, dlatego przedszkolaki samodzielnie nakrywają do stołu oraz sprzątają po posiłkach.